Dni Strelca
Dni Strelca
Prvok: oheň
Časť rastliny: plod
Sila: uzlový bod medzi vzostupnou a zostupnou silou
Výživová akosť: bielkoviny
Časť tela: stehná
Telesný orgán – systém: zmyslové orgány
Pri dorastajúcom Mesiaci: jún až december
Pri ubúdajúcom Mesiaci: december až jún
Charakteristika dní:
Dni sú väčšinou suché a teplé, vhodné najmä na kratšie relaxačné výlety. Neprepínajme však sily na vrcholové túry, nakoľko v týchto dňoch často dochádza aj k prudkej zmene počasia – nemuselo by sa nám to oplatiť. Zvýšený je tiež nárok na príjem vody.
Psychika:
Počas týchto dní mávame vznešené a idealistické city, vysoké ciele, lásku k cestovaniu, túžbu dopátrať sa pravdy. Naše city väčšinou víťazia nad rozumom. Časté bývajú zmeny pobytu, intuitívne myslenie, záujem o právo, filozofiu. Viac ako inokedy nás prevládne láska či pozitívny vzťah k zvieratám. Pri zlých aspektoch nám však hrozí dôverčivosť, sklon k preháňaniu alebo arogancia. Tieto dni máme väčšinou náladu skúšať všetko nové. Je vhodné nechať voľný priechod fantázii alebo vnímať a realizovať vonkajšie impulzy. Dni sú tiež plné nezávislosti, voľnosti a sebarealizácie.
Zdravie:
Znamenie ovplyvňuje:
- stehná, stehenné kosti
- bedrá, panvu, bedrovú kosť
- kríže, sedací nerv
- žily
Nevhodné:
- prílišné preťažovanie spomínaných orgánov
- namáhavé dlhé túry
- zákroky a operácie týchto orgánov v dňoch Strelca a od 22. novembra do 22. decembra
Odporúčame:
- relaxačné masáže stehien a bokov, zábaly, kúpele
- v dňoch ubúdajúceho Mesiaca sú najúčinnejšie anticelulitídne masáže týchto partií
- pri dorastajúcom Mesiaci zvýšiť príjem živín potrebných pre tieto orgány
- pri ubúdajúcom Mesiaci sú vhodné očistné kúry pre tieto orgány
Výživa:
Opäť ako pri ostatných ohnivých znameniach – telo lepšie spracováva bielkoviny – či už živočíšne alebo rastlinné a plodovú zeleninu a ovocie.
Po tieto dni je vhodné do stravy zaradiť živočíšne bielkoviny – hydinu, ryby, teľacie, jahňacie či zverinu. Nezabudnime ani na mliečne produkty, najmä na kyslomliečne produkty, tvaroh, ovčie syry, bryndzu. Vegetariáni by mali zaradiť do stravy hodnotné strukoviny a výrobky zo sóje. Môžeme popustiť uzdu fantázii aj v kuchyni a skúšať odvážnejšie kombinácie – inšpirujme sa napríklad indickou či čínskou kuchyňou. Vhodná je najmä delená strava – mäso so zeleninovou prílohou alebo s ovocím, jedlá zo sóje a zeleniny, syrové jedlá, kyslomliečne nápoje s ovocím, či ovocné poháre. Korenie sa odporúča ostré a pikantné.
Záhrada a hospodárske práce:
Vhodné:
- zbieranie byliniek priaznivo pôsobiacich na uvedené orgány
- sejba a vysádzanie obilnín a plodín rastúcich do výšky
- presvetľovanie ovocných drevín
- hnojenie obilnín, zeleniny a ovocia za skorej jari pri ubúdajúcom Mesiaci, pri splne
- boj s nadzemnými škodcami
Nevhodné:
- pletie buriny, klčovanie
- sadenie šalátu