Čaj národným nápojom Číňanov
Čaj - národným nápojom Číňanov – „Čajová vojna“
Pitie čaju sa neskôr stalo nielen výhradným pravom majetných a príslušníkom čínskeho . dvora . Čajová kultúra sa pestovala v celej krajine . Obľúbenou hrou bola „čajová vojna „
Predchodca čajových súťaží , ktoré existujú dodnes . V tejto čajovej vojne sa kúsok čajovej tehličky zabalil do bieleho papiera a klepaním sa rozbil , jemne sa nakrájal čajovým nožom a v mažiari rozbil na prášok . Potom sa prášok preosial cez jemné sitko. Čím bol jemnejší tým lepšie sa mohol „vznášať“ na vode a tvoriť „ kvety „ . Čajový prášok sa dal do predhriatej šálky a premiešal s trochou horúcej vody na pastu . Teraz sa začal proces , ktorý sa volá „ vodné bodovanie „ . V malých odstupoch sa po kvapkách pridávala voda a šľahala čajovou metličkou. Zvolená porota dbala na farebný tón a na súmernosť „kvetu“ . Ten mal byť bielej farby . Okrem toho sa ešte hodnotilo, ako dlho sa čajový prášok udrží na okraji šálky . Čím dlhšie sa udržal , tým pozitívnejší bol rozsudok poroty . Počas dynastie JUAN ( 1271 – 1368) si Čínu podmanili Mongoli . Práškový čaj zmizol a prirodzené druhy boli čoraz obľúbenejšie. Vznikla ešte dodnes bežná výrobná metóda parou zahrievaného zeleného čaju .
Nové spôsoby výroby
V Číne sa až do dynastie MING vyrábal výlučne zelený čaj. Až keď čaj musel prekonávať ďaleké cesty , čínsky čajový roľníci vypestovali čierny , fermentovaný čaj. Počas dynastie MING (1368 – 1644) sa v Číne začal obnovený rozkvet kultúry. Vyvinuli sa ďalšie výrobné spôsoby čaju. Listy sa sušili na slnku a potom sa pražili na panvici.